Pages

Oleh ZULKIFLI JALIL dan THOMAS CHONG
pengarang@utusan.com.my


PUTRAJAYA 17 Nov. - Tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertikaikan Malaysia sebuah negara Islam moden merupakan suara sumbang yang tidak mencerminkan pendapat arus perdana dunia.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kata-kata kejian daripada Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu hanyalah suara minoriti yang bercanggah sama sekali dengan pengiktirafan para pemimpin dunia terhadap kejayaan Malaysia.

''Ia satu suara sumbang sebenarnya dan tidak mencerminkan pendapat arus perdana dunia dan pandangan terhadap Malaysia, itu yang saya dapat simpulkan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mengadakan sesi perbualan video dengan perwakilan pelajar Malaysia di luar negara di kediaman Seri Perdana di sini pagi ini.

Perdana Menteri mengulas dakwaan Ketua Pembangkang itu bahawa pengiktirafan yang diberi oleh negara asing terhadap kemajuan Malaysia sehingga dianggap sebagai sebuah negara Islam moden adalah satu penghinaan.

Kata-kata keji itu dikeluarkan Anwar semata-mata untuk menjayakan usaha terbarunya memujuk Perdana Menteri Australia, Julia Gillard supaya memberi tekanan kepada kerajaan Barisan Nasional atas alasan mengamal rasuah dan menipu pada pilihan raya.

Anwar berkata demikian semasa ditemu bual oleh Sky News Australia kelmarin dalam usahanya mencari sokongan antarabangsa selepas cubaan terdahulu untuk meraih sokongan Amerika Syarikat berhubung pertuduhan liwat yang sedang dihadapinya gagal.

"Mereka (kerajaan Gillard) tidak boleh hanya pergi ke Malaysia dan berkata, 'ini adalah negara Islam moden yang bagus'. Saya menganggap ia sebagai penghinaan," katanya seperti dipetik daripada laman berita The Australian hari ini.

Penghinaan yang disifatkan oleh Anwar itu dipercayai merujuk kepada pengiktirafan Gillard terhadap kemajuan negara semasa melakukan sesi lawatan rasmi ke Kuala Lumpur baru-baru ini dalam usahanya untuk mengukuhkan hubungan dengan Malaysia.

Sumber


Komen dari Katak:

Sejak bile Malaysia ni negara Islam? Negara yg majoriti rakyatnya beragama Islam adalah kot.. kalo nk kate gune undang2 Islam, xde la plak..

Monday, November 8, 2010 at 8:37 AM Posted by Katak Gergasi 0 Comments


Pedro Leon came off the bench to strike a sensational injury-time equaliser and ensure Jose Mourinho's Real Madrid escaped the San Siro with a 2-2 draw against Milan this evening.

Los Blancos had looked comfortable until the hour mark, with Gonzalo Higuain providing a deserved lead, but the arrival of evergreen Italian Pippo Inzaghi sparked the Rossoneri into an unlikely turnaround, finding the net on 68 and 78 minutes to leave the visitors positively stunned.

However, Pedro Leon drilled home Karim Benzema's intelligent through pass to earn what was a deserved point, and preserve Mourinho's unbeaten record at his new club, silencing the home crowd in the process.

The atmosphere was bristling even before kick-off, with Mourinho enjoying a playful exchange with the San Siro audience who booed his arrival in the dug-out, but once the match was underway it was his side who meant business.

The opening twenty minutes were dominated by the Spaniards, who created a number of clear-cut openings. Higuain’s low shot within 180 seconds stung the gloves of Christian Abbiati, then Angel Di Maria outpaced the static Milan backline, but upon cutting inside, could only drag his shot wide of the target.

Andrea Pirlo then made two stunning goal-line clearances, firstly from a looping header from the dangerous Higuain, then from Di Maria’s stinging volley.

Milan briefly rallied. Zlatan Ibrahimovic found himself well positioned twice, but Iker Casillas was sharp to block his first effort at the edge of the six yard area, before the Swede looped his lob woefully wide.

Real Madrid remained patient, however, and the lead was theirs on the stroke of half-time. Di Maria drove through the centre, and slipped an intricate through pass to Higuain, who made no mistake, driving low past Abbiati and into the corner.

The second half began with Madrid seemingly content to rest on their one-goal advantage, and home coach Massimiliano Allegri knew that his set-up wasn’t working. The anonymous Ronaldinho was replaced by the veteran Pippo Inzaghi - and what an inspired change it was.

On 68 minutes, he used all of his poaching instincts to head home the leveller. Pepe’s error in judgement let Ibrahimovic break in from the left, and although his cross was poor, Iker Casillas inexplicably palmed the ball into the area, allowing the 37-year-old to head into the net inches from the line.

Ten minutes later, the Rossoneri were in dreamland, but had a slice of luck from the officials to seal a stunning reversal. A straightforward ball over the top found Inzaghi, standing in an offside position, but he ignored the pleas from the away defence to bundle the ball past Casillas, who once again was far from convincing.

Mourinho would have been apoplectic with the manner in which his team had capitulated. He threw on Karim Benzema in an attempt to save the match, and his French striker played a part in their dramatic equaliser in injury time.

Benzema's reverse pass found Pedro Leon in space, and he fired his shot under the body of Abbiati, to cue a dramatic touchline celebration from the elated Portuguese boss.

Milan will reflect on how close they were to a famous victory, while Mourinho's midas touch means Real Madrid have qualified with two matches to spare.

SUMBER


korg pernah mkn x ns goreng yg amat pedas, mengalahkan nasi grg cili padi?
haa... kejadian ni blaku smlm, bese la.. time pkul 8 pm perut kiteorg (aku+housemate aku) akan secara misteri menjadi lapar gilerr.. so, gerak la ke kedai mkn, nk mkn la..xkn nk shopping kot.
pegi la tmpt bese, order nasi grg belacan. sbb da lame xmkn ns grg belacan ni.hehe.. mintak la sup kosong satu. FYI, sup yg mkcik ni buat mmg pedas n sedap..hehehe. nsb foc jer. bile order da smpai, melantap la kiteorg ni.. rase sesudu, aishhh... pedas la plak.. xpe, mybe termakan lada kot.
mkn, mkn dan terus mkn, smpai bermandi peluh da muke aku ni, menahan pedas yg teramat. mmbr aku swap mknn ngan aku, sbb die tahan pedas. tp die mkn pn xabes.. haha...mmg pedas yg teramat nasi grg belacan makcik ni.. lpas ni, aku order ns putih+ayam msk kicap je..tu je yg xpedas.. lol

ROFL~




at 3:44 PM Posted by Katak Gergasi 0 Comments



Prematch between Real Madrid and AC Milan early tomorrow morning.
Kick off start at 2.45am at Santiago Barbenau stadium

Klik gambar utk besarkan
(sumber: goal.com)

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu telah mengenal pasti 20 jalan utama di negeri ini sebagai berisiko kemalangan maut setiap kali musim perayaan.

Pengarah JPJ Terengganu, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, jalan berkenaan ialah di Besut, Kuala Terengganu, Kemaman, Setiu, Marang dan Dungun.

JPJ akan memantau di jalan berkenaan dari 27 Ogos hingga 29 Sept ini bagi memastikan pengguna jalan raya mematuhi undang-undang jalan raya, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Di Kuala Terengganu:

1. Km15-Km24 Jalan Kuala Terengganu-Kota Baharu

2. Km4-Km12 Jalan Kuala Terengganu-Kuala Berang

3. Km15-Km35 Jalan Kuala Terengganu Kampung Raja

4. Km6-Km10 Jalan Kuala Terengganu-Seberang Takir.

Di Besut:

1. Km98-Km114 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan

2. Km6-Km10 Jalan Kampung Raja-Alor Lintang

3. Km1-Km20 Jalan Jertih-Kampung Raja

4. Km1-Km35 Jalan Jertih-Keruak

5. Km1-Km28 Jalan Jertih-Bukit Puteri.

Di Marang:

1. Km18-Km60 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan

2. Km15-Km28 Jalan Kuala Terengganu-Kuala Berang

Di Dungun:

1. Km61-69, Km74-Km89 dan Km91-Km102 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan

2. Km58-Km75, Km77-Km89 dan Km95-Km 108 Jalan Jerangau-Jabor

Di Kemaman:

1. Km110-115, Km120-138, Km140-141 dan Km149-158 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan

2. Km122-Km148 dan Km155-Km179 Jalan Jerangau-Jabor

3. Km14-Km16 Jalan Cukai-Air Putih

Di Setiu:

1. Km46-Km49, Km51-Km53, Km65-Km68 dan Km82-Km84 Jalan Kuala Terengganu-Kota Baharu

2. Km41-Km44, Km65-Km68 dan Km73-Km75 Jalan Kuala Terengganu-Kampung Raja

3. Km32-Km35 Jalan Sungai Tong-Kuala Berang

Friday, August 13, 2010 at 5:08 PM Posted by Katak Gergasi 0 Comments


*All Pictures are copyright to their respective owner
Add Video

Wednesday, July 28, 2010 at 4:06 PM Posted by Katak Gergasi 3 Comments

Ikan/Ayam Masak Sweet Sour.

Bahan-Bahan :
1) ikan bawal / ikan cencaru / Ayam
2) serbuk kunyit
3) lada kering
4) bawang besar
5) bawang putih
6) serai
7) halia
8) sos tomato
9) garam
10) ajinomoto
11) gula

Cara-Cara :
1) gaul ikan/ayam bersama serbuk kunyit dan sedikit garam. gaul sehingga rata dan goreng.
2) tunggu sehingga ikan(kalo ayam masak sehingga masak..hmm) garing dan kemudian angkat.
3) kisar lada kering, bawang besar, bawang putih, serai dan halia.
4) panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
5) tunggu sehingga bahan campuran yang telah dikisar tadi garing.
6) masukkan sos tomato, garam, ajinomoto dan gula mengikut citarasa yang dikehendaki.
7) kacau sehingga rata.
8) setelah masak, ceduk kuah yang telah dimasak itu tadi ke dalam periuk berisi ikan/ayam yang telah digoreng terlebih dahulu.
9) Ikan/Ayam Masak Sweet Sour telah siap untuk dihidangkan.

Monday, July 26, 2010 at 1:40 PM Posted by Katak Gergasi 0 Comments



akhirnya, aku berjaya mendapat 'awek' baru.. kaler biru lagi.. u look blue..haha :D
ni la lagenda baru, lagenda 115 zr. ingtkn nk beli lc, tp disebabkn pelbagai sebab, aku amek jer lagenda ni. design pn cam lc..hehe. pasni ingtkn ade fulus, nk tukar tayar depan kasi besar sket, baru sedap amek selekoh.

sekarang ni aku ulang alik dari umah ke tmpt keje gune 'awek' aku ni la, sbb skrg ni da pindah dekat kinrara. kirenye, dekat 1/2 jam jgak nk ke opis. now, im counting on u my lovely legend~

Wednesday, July 7, 2010 at 10:06 AM Posted by Katak Gergasi 3 Comments

salam to all..
sejak akhir2 ni asik bz ngan keje je.. ulang alik dari kota damansara ke bangi dan putrajaya..penat beb.. pape pn,berbaloi sbb suke keje2 luar ni. hehe. lagi2 bawak motor (pinjam member pnyer..hehe). Kenape ek ngan mentaliti rakyat malaysia ni.. pelik aku.. bawak kete pnyer la laju smpai lori boleh potong duk lane kanan skali..tekanan aku..nasib aku bwk motor, leh mencelah. tp skrg ni aku berhati2 sket ketika mencelah antara lori sbb takut seyh... sbb aku jd phobia bile tgk tayar lori lagi besar dari aku..hhahaha

Dan skrg ni dekat smgu kepale aku berdenyut2.. migrain kot.. nk mengadap pc lame2 pn xleh..makin berdenyut2..makin pening aku.. tahun lepas aku ade jmpe doktor, die ckp maybe da smpai mase kot (kawen). huhuuhu.. agak2 btol la ckp doktor tu..aku da nk kene kawen kot..haahaha

dan bile aku xleh tgk cahaya yg terang2 ni, bile nk tdo mesti mau keadaan gelap gulita..kalo ade yg bukak lampu mmg kompom aku akan terbangun dgn sndiri. so,ade la satu hari tu, ade la sorg mamat ni, time aku dok syok dpt tdo (mlm tu xlena tdo sbb xsedap bdn), tibe2 die bukak lampu. yela,aku tau la ko nk g keje, nk mekap2 dpn cermin, so aku xkisah la. dah siap2 die bersolek dan sume, dan terus bla g keje ngan lmpu masih terbuka. wtf!! bikin gua panas hati je, mau je aku cucuk tayar kete die ngan pisau..kasi pecah terus..nasib aku masih waras lagi..aku dengan rajinnyer, menutup lampu dan tdo utk 10 min..pas2 kene bersiap2 gi keje plak..

Wednesday, June 2, 2010 at 4:43 PM Posted by Katak Gergasi 2 Comments

Title / lyrics: I Want To Return
Singer: rampage

Intro:
Em F G Am G F Em Am

Em F G Am G
Will light the dark night
Am G F Em
Sang sun will come
Em F G Am G
Course error
Am G F Em
Mercy of God to determine

C G
Give me time sin cleaning
Am Dm
I go right to redeem the age of
G C
In past seasons
G
Quiet pursuit
Am Dm
Destroy the desire to force perindu
G Am
With the fantasy of a life
F
Needles
G Em Am
Upheld by the game

C G
Accept the back face of this
Dm
Do not continue to hate
General
To death
G C
While the day turns
G
You understand
Am Dm
While you are forced multiple times

G Am
I have a story of human actors
F Am
In the play of natural creation
G Am
Not intentionally violate the instructions
F G
Often forgotten character and role
General
I am human



Tuesday, June 1, 2010 at 5:07 PM Posted by Katak Gergasi 0 Comments

28,29,30 Mei..huhu..ujung mgu yg bosan..duk umah,tgk tv,tv tgk aku..
wth!! nk update blog pn ketidakcukupan tools utk meng'update'nye..haish~!

Monday, May 17, 2010 at 6:51 PM Posted by Katak Gergasi 0 Comments

Semalam hari guru, so rase2nyer xterlambat aku ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua cikgu2 yg ada di Malaysia.
Kepada cikgu2 aku dizaman sekolah menengah, tengse. akhirnya aku disini jua.hehe..


Sekolah ku~SMKSS

Wednesday, May 12, 2010 at 9:31 AM Posted by Katak Gergasi 0 Comments


1 - DON'T SLEEP WITH WATCH

Watches can emit a certain level of radioactivity Though small, but if you wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects on your health.

Jam boleh memancarkan tahap tertentu radioaktiviti.Walaupun sedikit, tetapi jika anda memakai jam anda ke tempat tidur untuk waktu yang lama, mungkin mempunyai kesan buruk pada kesihatan anda.


2 - DON'T SLEEP WITH BRA

Scientists in America have discovered those that wear bras for more than 12 hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed without it.

Para saintis di Amerika telah menemui mereka yang memakai bra lebih daripada 12 jam mempunyai risiko yang tinggi terkena kanser payudara. Jadi,time tdo jgn pkai bra ek(untuk kaum wanita laa).


3 - DON'T SLEEP WITH PHONE

Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not encouraged. Though some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as far as possible. Scientists have proved that electrical items including mobile phone and television sets emit magnetic waves when used. These waves can cause disruptions to our nervous system. Therefore if you need to put your mobile phone near you, switch it off first.

Aku rasa kebanyakan orang skrg ni tdo dengan henset kt tepi..huhu..aku pn skrg ni menjauhkan diri sket dari henset time tdo..walopn xjauh mane.hehe


4 - DON'T SLEEP WITH MAKE UP
People who sleep with make up might have skin problems in the long run. Sleeping with make up will cause the skin to have difficulty in breathing and problem in perspiring. You will also need a much longer time to go into deep sleep.


Lastly.....
5 - DON'T SLEEP WITH OTHERS' WIFE / HUSBAND
You may never wake up again. : )

Tuesday, May 4, 2010 at 5:34 PM Posted by Katak Gergasi 4 Comments

Baru berjinak2 dalam dunia photographer..walaupon kamera comp pnyer..tp xpela..dapat jgak blajar sket2.. beberapa gmbr yg berjaya diambil dengan kacaknyer..huh(padahal xsberape pon)

MySpace



Canon EOS 5D Mark II
Focal Length: erk..lupe..
Aperture : lupe jgak
Exposure : hmm...brape ek?
ISO Speed : 400


Canon EOS 5D Mark II
Focal Length: erk..lupe..
Aperture : lupe jgak
Exposure : hmm...brape ek?
ISO Speed : 400












Monday, May 3, 2010 at 9:07 AM Posted by Katak Gergasi 0 Comments


EPL Highlight - Liverpool vs Chelsea

Nampaknya Chelsea semakin menghampiri kejayaan liga selepas menewaskan Liverpool dengan jaringan 2-0, hasil dari kesilapan gerard dan membolehkan Drogba menjaringkan gol dengan menewaskan reina dengan mudah. Gol kedua menyusul selepas memasuki separuh masa kedua dengan jaringan lampard.
Reaksi from Ancelotti selepas perlawanan:
"We deserved to win, we did a fantastic job because there was a lot of pressure on us in this game. But we controlled our emotions. Now the team is fit and in good physical condition, good mentality ahead of next week's game. I always said the title would be decided at the end of the season."


Reaksi Benitez:
"It has been very disappointing,"
"Everyone was expecting us to be top of the table."

Reaksi aku pula:
"Backpass Gerard memang cantik aa..assist tu"
"Asal je lucas bermain, mesti kalah.."
"Kenape Benitez tidak mencuba formasi baru?..asik same jer..season ni mmg paling teruk buat Liverpool"

Whatever, yang penting aku kerja harini. Banyak lagi yg x siap ni..haha :)
So,keputusannya:

LIVERPOOL 0 CHELSEA 2 (Drogba 33, Lampard 54)

PLAYER:
Liverpool (4-2-3-1): Reina 6; Mascherano 5, Kyrgiakos 6, Carragher 6 (Ayala 56, 5), Agger 6; Gerrard 6, Lucas 6; Maxi 6 (Babel 41, 6), Aquilani 6 (Ngog 76, 5) Benayoun 7; Kuyt 6.
Subs (not used): Cavalieri, Degen, El Zhar, Pacheco.

Chelsea (4-4-2): Cech 7; Ivanovic 7, Terry 8, Alex 7, A Cole 7; Lampard 8, Ballack 7, Malouda 8, Kalou 9 (Zhirkov 87, 5); Drogba 7, Anelka 7 (J Cole 90, 4).
Subs (not used): Hilario, Ferreira, Deco, Sturridge, Belletti.

ATTENDANCE: 44,375

Monday, April 26, 2010 at 6:22 PM Posted by Katak Gergasi 0 Comments

Wife is a HARIMAU, girlfriend is HARI HARI MAU

And some say: Wife is like TV, girlfriend is like Hand phone (HP)

At home watch TV, go out bring HP.

No money, sell TV. Got money change HP.

Sometimes enjoy TV , but most of the time play with HP.

TV free for life but HP, if you don't pay, the services will be terminated

TV is big, bulky and most of the time old,

but hand phone is cute, slim, curvy and very portable at any time .

Operational cost for TV is often acceptable,

but for HP is high and often demanding.

Most important, TV got remote but HP don't have..

Last but not least,

TV do not have virus, but HP yes.. have VIRUS, once get it, HABIS LA. ...

so better choose TV

Upgrade to LCD or Plasma TV (Slim and Chun)

Less maintenance too especially they are easy on the electricity bills.

Is good to be safe than sorry.

First post, hurmm...not many to say, but

"HELLO WORLD!"

    About Me

    My Photo
    Katak Gergasi
    ermm...seekor katak yang suke melompat dan xsuke melompat parti. oppss..silap ;p
    View my complete profile

    Followers